Hydroizolácia plochej strechy

Tentokrát sme sa s našimi skúsenosťami podelili s portálom daibau:

1. Čo je to hydroizolácia plochej strechy a prečo je dôležitá?

Je to súčasť strešnej konštrukcie, ktorej úlohou je zabrániť vnikaniu vody do skladby strešného plášťa a samotného objektu. Je to vlastne tá vrstva, ktorá plní jednu z najzákladnejších funkcií, ktoré od strechy každý očakáva – ochranu pred dažďom a snehom.

Bez jej 100% funkčnosti sú znehodnotené ostatné funkcie strechy, napríklad – tepelnoizolačné vlastnosti. V krajnom prípade môže byť dlhodobejším pôsobením vody ohrozená aj statika nosnej konštrukcie.

2. Čo je lepšia voľba: asfaltové pásy alebo pvc fólie? Ktoré sú ich výhody, resp. nevýhody?

Bežne sa izoluje mPVC fóliami, TPO fóliami a modifikovanými asfaltovými pásmi. Pri kvalitnej realizácii, budú všetky materiály dlhodobo plniť svoju úlohu. U asfaltových pásov sa vníma ako pozitívum ich pomerná „robustnosť“. Nie je to len tenučká fólia, ktorú s nadsázkou „preďobne aj holub“, ale pri dvojitej vrstve ide o takmer centimeter silnú, odolnú vrstvu. Čiže z pohľadu odolnosti ide asi o najlepšie riešenie.

Naopak výhodou fólií, hlavne mPVC je ich dobrá spracovateľnosť a ľahké riešenie rôznych detailov, prestupov a podobne. Pokiaľ je takáto krytina ešte chránená štrkovým zásypom proti UV žiareniu a mechanickému poškodeniu, či tvorí základ pre vegetačnú vrstvu „zelenej strechy“ je to tiež výborné riešenie.

3. Dá sa predísť zatekaniu plochej strechy?

Fľakaté omietky, či krivé ostenia na fasáde sú síce neestetické, nemajú však dopad na funkčnosť a užívanie stavby. Nekvalitne zhotovená izolácia strechy sa ale prejaví vždy. So 100% istotou si voda netesnosť nájde. Strecha nie je sezónna záležitosť, má vydržať roky a desaťročia. Aby to tak bolo, musí byť spravená poriadne, vrátane konštrukčných detailov, prestupov, oplechovaní a podobne.

Hodnota riešenia a prevedenia sa proste nedá oklamať. Tvrdiť sa dá čokoľvek, ale fyzikálnym zákonom je to fakt jedno. Ak je niekde málo materiálu, či zle urobené napojenie, tak to jednoducho skôr, či neskôr zatečie. Tak to proste je.

Predísť zatekaniu sa dá len zodpovednou realizáciou s kvalitnými materiálmi.

https://www.daibau.sk/clanok/419/izolacia_plochej_strechy#b-komplex-sro

Späť na blog

Cookies

Zotrvaním na web stránke súhlasíte s používaním Cookies.

Súhlasím
Viac Informácií